Trondheim Noorwegen

Trondheim: top 10 to do in deze historische stad

In vroegere tijden was Trondheim de hoofdstad van Noorwegen en het centrum van de Noorse Vikingen. De stad is gelegen in de provincie Trøndelag aan het Trondheimfjord en kent bijna 195.000 inwoners. Met dit aantal inwoners is Trondheim de derde stad van Noorwegen en daarnaast de grootste stad in het midden van Noorwegen!

Direct een fly-drive naar Noorwegen? Bekijk de beschikbare fly-drives en boek een trip naar Noorwegen

Ondanks dat het vaak niet een stad is die bij iedereen direct een belletje doet rinkelen, is het zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een rondreis door Noorwegen. Trondheim wordt omringd door imposante natuur. Het is daarnaast een echte studentenstad en kent talrijke gezellige restaurants, cafeetjes en musea. Kortom, een veelzijdige bestemming waar genoeg te doen is!

Highlights van Trondheim

  • 3e stad van Noorwegen, inwoners: rond 205.000 inwoners (cijfers van 2021, bron Noorse CBS).
  • Universiteiten: De Noorse Technisch-Natuurwetenschappelijke Universiteit (NTNU) is de grootste en bekendste universiteit in Trondheim en een van de belangrijkste technische universiteiten in Noorwegen.
  • Ziekenhuizen: St. Olavs Hospital is het centrale ziekenhuis van Trondheim en biedt hoogwaardige medische diensten voor de regio.
  • Koudste maanden: Dec, Jan & Feb, warmste maanden: Juni, Juli & Augustus

Wat is er te doen in Trondheim?

Veel bezienswaardigheden die hieronder staan weergeven zijn te bezoeken in combinatie met een stadswandeling of fietstocht door Trondheim. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Nidaros kathedraal, de oude pak- en boothuizen en de oude brug Gamle Bybro. Het is handig om vooraf de VVV in Trondheim te bezoeken voor een plattegrond van de stad en daarnaast een blik te werpen op de diverse stadswandelingen en fietstochten. Een totaal overzicht met alle bezienswaardigheden en wandelingen is te vinden op de officiële site van Trondheim!

1. De Nidaros kathedraal in Trondheim

Dit bijzondere Noorse nationale heiligdom is gebouwd in het jaar 1070 in Gotische en Romeinse stijl. Het is de grootste en bekendste middeleeuwse kerk van Scandinavië, waar vroeger de Noorse koningen traditioneel werden gekroond. De kerk is voor veel pelgrims een belangrijk bedevaartsoord. Entree tot de Nidaros kathedraal is gratis en het is mogelijk om een rondleiding te volgen onder begeleiding van een gids. Uiteraard kan ook op eigen gelegenheid de kerk worden bekeken. De kathedraal is een bezichtiging waard bij een bezoek aan Trondheim.

Nidaros kathedraal Trondheim

2. De oude brug “Gamle Bybro”

De Gamle Bybro brug is de oudste brug van Trondheim. De brug stamt uit het jaartal 1681 en is gespannen over de Nidelva rivier. Met de kleurrijke huisjes rondom de brug en daarnaast het uitzicht op de kathedraal Nidaros is het voor vrijwel iedere toerist een prachtige plaat om vast te leggen.

Gamle Bybro brug, Trondheim

3. Bezoek het fort Kristiansten

Op loopafstand van het centrum van Trondheim bevindt zich het fort Kristiansten. Dit fort dateert uit 1685 en is gelegen op een heuvel ten oosten van de stad. Het fort Kristiansten diende ter bescherming van Trondheim tegen de aanvallen vanuit buurland Zweden. In de toren van het fort bevindt zich een klein museum die, net als het fort zelf, gratis is om te bezoeken. Tevens beschikt het fort over een klein restaurantje. Van plan om het fort te bezoeken? Het is leuk om het bezoek aan het fort te combineren met een wandeling rondom het fort. Het uitzicht over de stad Trondheim is vanaf hier namelijk erg mooi!

Fort in Trondheim

4. Struin door smalle straatjes in Bakklandet

Het oude gedeelte van Trondheim, de wijk Bakklandet, straalt authenticiteit en diversiteit uit. Het is een mooie manier om de authentieke manier van leven van destijds te ervaren. Het is een aanrader om hier eens rustig door de straatjes te struinen. In de wijk bevinden zich tal van kleurrijke houten huisjes, winkeltjes, pak- en boothuisjes, koffiehuisjes en restaurantjes. Een goede plek om eens even lekker te winkelen! Daarnaast ligt de oude stadsbrug Gamle Bybro in de wijk Bakklandet.

Een klein tip: maak hier eens een foto door gebruik te maken van de weerspiegeling van het water. Dit levert gegarandeerd een prachtige plaat op van deze schitterende omgeving!

5. Wandelen in Bymarka

Even lekker de stad uit en genieten van de Noorse natuur? Dit kan in het natuurreservaat Bymarka die is gelegen aan de westzijde van Trondheim. Om het park te bereiken is het handig om tram 9 te nemen van St. Olav’s Gata naar Lian. Vanaf de tramhalte zijn er namelijk diverse wandelpaden die het park ingaan. In het park is een meer, genaamd Lianvannet, waar een wandelroute omheen loopt. In de wintermaanden is het in dit natuurreservaat zelfs mogelijk om te skiën.

Zin in een kop koffie of is het inmiddels alweer lunchtijd? Naast het Lianvannet meer is een restaurant aanwezig met een mooi uitzicht over Trondheim.

6. Openluchtmuseum Trondelag Folk

In het Trondelag Folk museum ga je even terug in de Noorse geschiedenis en de manier van leven van destijds. Zo zijn er in het voormalige dorp tal van oude huizen, boerderijen, een staafkerk en een burcht uit de 12e eeuw te bezichtigen. Het museum is gelegen in de natuur en vanaf het terrein heb je een mooi uitzicht over Trondheim. Tip, regel een gids zodat deze je de verhalen achter deze gebouwen en de Noorse geschiedenis kan vertellen!

Het museum Trondelag Folk is in het hoogseizoen (van 11 juni tot en met 20 augustus) elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. In het laagseizoen (van 20 augustus tot en met 11 juni) zijn de openingstijden iets beperkter. Het museum is dan van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 15:00 uur en in de weekenden van 12:00 tot 16:00 uur. Een entreeticket voor volwassenen in het hoogseizoen kost ongeveer 165 NOK en in het laagseizoen 125 NOK. Handig om te weten: voor kinderen tot en met 15 jaar is de toegang, ongeacht het seizoen, altijd gratis!

7. Muziek maken bij Rockheim

Wanneer een standaard museum meestal niet zo in de smaak valt, dan kan het Rockheim museum maar zo een schot in de roos zijn. Nu kan de term museum hier enigszins verwarrend zijn, aangezien deze plek niet direct associeert met een museum. Rockheim is een plek waar waar het voornamelijk draait om muziek. Uiteraard komt de geschiedenis van de Noorse muziek hier aan bod, maar dit wordt op een leuke manier gecombineerd met de praktijk. Het is hier namelijk mogelijk om zelf muziek te maken als DJ, maar ook samen met bijvoorbeeld de andere bezoekers aan het museum. Even helemaal iets anders!

8. Ontdek Trondheim vanaf het water

Het wandelen door de stad even zat? Trondheim ontdekken vanaf het water biedt weer even een ander perspectief. Er zijn vanaf de VVV in Trondheim diverse tours te boeken waarbij met een authentieke boot op de Nidelava rivier door de stad wordt gevaren. Terwijl de diverse onderdelen van de stad worden gepasseerd, vertelt een lokale gids het een en ander over de historie van Trondheim. De tours worden gegeven in het Engels, Noors, Italiaans en Duits.

Het is aan te bevelen om de boot zo laat mogelijk te pakken, aangezien de zonsondergang vanaf het water prachtig is. Bij een donkere winternacht is het daarnaast mogelijk om hier een glimp op te vangen van het Noorderlicht. Is wandelen überhaupt nog een optie?

9. Spot het magische Noorderlicht

Op de planning om in de periode tussen september en maart naar Trondheim te gaan? Grote kans dat er dan een glimp kan worden opgevangen van het Noorderlicht. Dit magische natuurverschijnsel met eigen ogen ervaren is een prachtige belevenis. Uiteraard is er geen 100% garantie dat het Noorderlicht daadwerkelijk wordt gezien, maar er zijn opties om deze kans wat te vergroten. Bij de VVV in Trondheim is het mogelijk om een excursie te boeken waarbij een tocht wordt afgelegd langs het Trondheimsfjord. Deze tocht vindt plaats onder begeleiding van een gids. Onderweg zijn er daarnaast diverse stops. De gids zal voorafgaand aan de toch updates geven over de kans op het zien van het Noorderlicht. Op deze wijze is het mogelijk om de tocht zo te plannen, dat de kans op het zien van dit ware natuurverschijnsel het grootst is.

Noorderlicht Noorwegen

10. Lekker shoppen & eten

Even iets anders dan de fjorden en de natuur? Het gezellige centrum van de stad beschikt over vele restaurants, boetiekjes & winkels. Zo zijn er bijvoorbeeld, zoals al eerder aangegeven, in de wijk Bakklandet vele winkels en boetiekjes te vinden. Deze wijk staat bekend om leuk te kunnen winkelen, maar hier zijn met name niet-alledaagse kleding en accessoires te vinden. Mocht de voorkeur worden gegeven aan de wat meer standaard winkelketens, dan is winkelen in het echte stadscentrum van Trondheim wellicht meer een aanrader. Op het stadsplein bevindt zich bijvoorbeeld het overdekte winkelcentrum Trondheim Torg. Na een middagje shoppen komt de culinaire liefhebber ook uitstekend aan zijn trekken in de stad. Trondheim staat bekend om het serveren van veel traditionele plaatselijke gerechten, maar ook wat meer standaard gerechten zijn hier volop te vinden. Gebruikelijk is dat bij het eten een lekker lokaal gebrouwen biertje wordt geserveerd, dus sla deze vooral niet over!

Restaurants in Trondheim

Beste reistijd naar Trondheim

In Trondheim is het gehele jaar van alles te doen. Ondanks dat de stad gelegen is in het midden van Noorwegen, ligt deze al wel dusdanig noordelijk dat het in de wintermaanden goed koud kan worden. Zo komt de temperatuur in de maanden december tot en met februari nauwelijks boven het vriespunt uit. De beste tijd om Trondheim te bezoeken is daarom in de zomer, van juni tot en met augustus. De kans is dan het grootst op mooi weer in Noorwegen en daarnaast zijn in deze periode de meeste bezienswaardigheden geopend.

> Bekijk alle hotels in Trondheim

Hoe kom je in Trondheim?

Trondheim is goed bereikbaar zowel per vliegtuig, boot, bus als per auto. Het dichtstbijzijnde vliegveld Vaernes heeft goede connecties met Europese bestemmingen, zoals Amsterdam. Bekende vliegtuigmaatschappijen als KLM & Lufthansa vliegen dagelijks of meerdere keren per week op Trondheim. Vanaf het vliegveld gaat er een bus waarmee je binnen 10 minuten in het centrum van de stad bent.

Vanaf Oslo is het zo’n 500 kilometer rijden per auto naar Trondheim. Reken erop dat deze reis ongeveer 7 uur in beslag neemt. De stad is gelegen aan de E6 weg vlakbij de E39 kustroute. Verder is het ook mogelijk om per trein of per bus te reizen vanaf steden als Oslo of Bergen.

Waar te overnachten?

Zowel de kampeerliefhebber als de wat meer luxe reiziger kan terecht in Trondheim. In de historische wijk Bakklandet is het gezellige authentieke houten hotel Scandic Bakklandet te vinden. Een aanrader voor de kampeerder is de Vikhammer Camping. Deze camping ligt op zo’n 20 kilometer van de stad aan het Trondheimfjord. Vanwege de ligging is het de ideale camping voor op doorreis, waarbij een dagtrip naar Trondheim mogelijk is. Er is een bushalte om de hoek, dus laat de auto vooral staan om parkeerproblemen in de stad te voorkomen! De camping is het gehele jaar geopend en beschikt over zowel kampeerplekken als de bekende Noorse hytters.

Update: deze camping is gesloten. Naar verluid gaat de gemeente hier appartementen bouwen. Wil je een overzicht van alle actuele campings in Noorwegen? Via de site van ACSI kun je alle campings in Noorwegen bekijken.

Liever in de natuur maar toch dichtbij de stad? Kies dan voor een overnachting in de wijk Ila. Het natuurgebied Bymarka ligt hier vlakbij, waardoor dit de een ideale plek is om de drukte van de stad te combineren met de rust van de natuur!

Direct kijken welke accommodatie in Trondheim beschikbaar is? Check de actuele mogelijkheden hieronder: