rondreis noorwegen camper

Rondreis Noorwegen per camper: een stukje paradijs op aarde

Tof dat je besloten hebt of van plan bent om een rondreis door Noorwegen met de camper te doen. Noorwegen is prachtig en divers. De fjorden zijn wereldberoemd. En wat denk je van de Atlantic Road in het noorden van het land? Noorwegen is een aaneenschakeling van hotspots. Tijdens een camper reis ontdek je Noorwegen op een heerlijke manier. Je voorbereiding op de roadtrip begint hier.

We nemen je alvast mee naar Noorwegen en rijden langs de hotspots, zowel de bekende als de minder bekende. Daarbij kijken we ook naar de Noorse keuken, het weer en wat de beste tijd van het jaar is om naar Noorwegen te gaan.

Rondreis Noorwegen per camper: dit is de beste tijd om dit te doen

Een rondreis door Noorwegen is in principe niet aan een bepaalde periode gebonden. In die zin dat je het hele jaar door in je camper kunt stappen om dit prachtige land te ontdekken. Als je het hele land wilt aandoen, adviseren we je om niet voor de winter te kiezen. Tenzij je van het donker houdt. Van half november tot eind januari laat de zon zich namelijk niet zien.

Toch is het niet nutteloos om tijdens de wintermaanden in het noorden van Noorwegen te vertoeven. Om te beginnen verlicht de sneeuw de lucht een beetje, wat voor mooie plaatjes zorgt. Daarnaast (en vooral) is er het natuurfenomeen dat iedereen een keer in zijn leven gezien moet hebben: het befaamde noorderlicht. De grootste kans om dit te zien, is tussen oktober en eind maart.

Noorwegen verdient het om gezien te worden

Een rondreis door Noorwegen per camper kan absoluut in de winter, maar onze voorkeur gaat uit naar periodes waarin het langer licht is. De zomer komt het meest in aanmerking, maar dan kan het wat drukker zijn. Maanden zoals mei/juni en september/oktober zijn perfect voor een rondreis met de camper.

Ben je afhankelijk van de schoolvakanties? Dan is de meivakantie ideaal. Deze vakantie duurt twee weken. Niet overdreven lang, maar in die twee weken kun je toch een mooie roadtrip maken.

Het klimaat in Noorwegen

Het zuiden van Noorwegen lijkt qua klimaat op Nederland en België. Er is een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat de winters mild zijn. De zomers zijn niet overdreven warm en het hele jaar door kan er neerslag vallen. In het binnenland is het klimaat net wat anders. Dat merk je vooral aan de winters, die zijn koeler.

Hoe hoger in Noorwegen je komt, hoe frisser het wordt. Met name in het noorden kan het ijskoud worden. In de winter heb je het dan over temperaturen tot dertig graden onder nul. De zomers zijn in het noorden ook koeler. Voor de zon hoef je dan ook niet naar de poolcirkel.

Camper reis Noorwegen: het Noorse wegenstelsel

Voordat internet en Google Maps bestonden, was het altijd maar een verrassing wat je onderweg tegen zou komen. Tegenwoordig kun je al een groot deel van de route bekijken. Over het wegennet kunnen we kort zijn. Tijdens je rondreis met de camper door Noorwegen rijd je over het algemeen over prima wegen.

Voor snelheidsduivels hoef je op de meeste wegen ook niet bang te zijn. Er zijn namelijk niet zoveel snelwegen. Op de meeste wegen mag je maximaal 70 of 80 kilometer per uur rijden. Met de camper is dat natuurlijk prima. Op de steden na is het heerlijk rustig in Noorwegen.

De brandstofprijzen liggen ongeveer gelijk met Nederland. Niet dat je daar vrolijk van wordt, maar je hoeft in ieder geval niet meer te betalen dan je gewend bent. Dat is fijn om te weten, want Noorwegen is geen goedkoop land.

Check je route van tevoren!

Als je ’s winters, aan het begin van de lente of het einde van de herfst door Noorwegen gaat tuffen, is het slim om je route te checken. Noorwegen is wat anders dan Nederland, waar het hoogstens twee keer per jaar chaos is door onverwachte sneeuwval.

In Noorwegen zijn sommige wegen niet begaanbaar in de wintermaanden. Incidenteel gebeurt dit ook in mei, juni en september. Check dit dus van tevoren, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Hoe is het eten?

Het eten zelf is prima. Sterker nog, dat is een feestje. Noorwegen staat onder meer bekend om de verse vis en schaal- en schelpdieren. De Noorse zalm is voor liefhebbers het lekkerste dat er is. En als je van vis houdt, is een Noorse kabeljauw ook een must. Qua schaal- en schelpdieren is de King Crab een lekkernij.

Op het gebied van vlees kunnen ze er in Noorwegen ook wat van. En er staan gerechten op het menu die je niet gewend bent. Rendier bijvoorbeeld, of eland.

Bij kaas denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan Nederland of Frankrijk. Maar ook de Noorse kazen zijn zeer smakelijk. De bekendste onder de Noorse kazen is brunost. Dit is een zoete bruine kaas, die wordt gemaakt van koemelk of geitenmelk. In Noorwegen wordt brunost vaak gecombineerd met versgebakken brood of wafels.

Uit eten of zelf wat maken?

Natuurlijk hoort het erbij om in een echt Noors restaurant te gaan eten. Als je dit de hele roadtrip doet, wordt het wel een duur grapje. Zoals gezegd is Noorwegen best een duur land. Dat merk je dan ook als je uit eten gaat.

We zeggen er wel meteen bij dat je het zelf zo gek kunt maken als je wilt. Er zijn ook genoeg goedkope (en goede) restaurants te vinden. Vraag het eens aan wat locals, zij kunnen je zeker helpen.

De prijzen van de boodschappen liggen ook hoger dan je in Nederland of België gewend bent. Toch is dit best te doen. Als je slim inkoopt, kun je voor een prima prijs zelf wat lekkers klaarmaken.

Alcohol

Mensen die van een drankje houden, kunnen het beste de camper thuis inladen met wat flessen wijn of kratjes bier. In Noorwegen zijn er enorme accijnzen op alcohol. Een flesje bier kost zo’n €6. Voor een fles wijn wordt gemiddeld ongeveer €20 gerekend.

Camper reis Noorwegen: dit moet je nog weten

We gaan bijna op pad. We hebben een heerlijke route voor je uitgestippeld om Noorwegen te ontdekken. Eén ding willen we nog even aanstippen en dat is je camper. De kans bestaat dat je meer dan eens met de boot moet. Voor een camper die langer dan zes meter is, betaal je een hoger bedrag.

Je kunt ook ter plekke een camper huren. De prijs ligt gemiddeld op duizend euro per week. En je moet nog naar Noorwegen vliegen. Deze kosten komen er dus bij.

Rondreis camper Noorwegen in drie weken

Als voorbeeld geven we je een drie wekende durende camper rondreis door het zuiden en zuidwesten Noorwegen. In 21 dagen zie je een groot deel van het land en hoef je niet steeds te haasten. Met een reis van twee weken ben je toch aan een strakker schema gebonden.

Tijdens de rondreis kom je langs bekende steden als Oslo, Stavanger en Bergen. Uiteraard ontbreken de fjorden niet en we nemen ook een kijkje in de nationale parken Hargandervidda en Jotunheimen.

De heenreis

Het vertrekpunt van ‘onze’ camper rondreis is Kristiansand, in het zuiden van Noorwegen. Daar moeten we eerst naartoe. De eerste bestemming is dan ook Hirthals, in Denemarken. Van daaruit vertrekt de veerboot naar Kristiansand.

De afstand naar Hirthals is vanaf Utrecht zo’n 950 kilometer. Omdat het rond Hamburg erg druk kan zijn, mag je voor de heenreis twee dagen rekenen. De boottocht naar Kristiansand duurt drie uur. Het ticket voor de boot boek je online, bijvoorbeeld via Colorline.

Dag 3 tot en met 6 – De prachtige vallei het Setesdal

Vanuit Kristiansand vertrek je (uiteraard) in noordelijke richting. Langs prachtige fjorden en pittoreske dorpjes (stop vooral even om te genieten van het plaatselijk leven) kom je uit in een schitterende vallei. In het Setesdal zijn veel mogelijkheden om te overnachten, bijvoorbeeld in Bygland, Hovden en Evje.

In de omgeving is veel te doen. Het gebied is heuvelachtig, ideaal voor een wandeling, zoals naar de top van de Hartevassnuten. Tijdens deze wandeling is de kans groot dat je een eland tegenkomt.

Dag 6 tot en met 9 – Stavanger en de wandeling naar Preikestolen

Na het Setesdal zetten we koers richting het westen. Dat doen we op het gemakje, want je komt langs de wereldberoemde Kjeragbolten. Alleen de grootste durfals durven op deze kei te staan, die duizend meter boven het Lysefjord ligt.

Onderweg naar Stavanger zie je het ene na het andere prachtige vergezicht. Stavanger is een havenstad waar tal van bezienswaardigheden zijn. De Preikestolen willen we je ook niet onthouden. Dit is een klif die 600 meter boven het Lysefjord uitsteekt.

Dag 9 tot en met 12 – Naar de hoogvlakte

De hoogvlakte, oftewel het natuurpark Hardangervidda. Onderweg rijd je door het fjordengebied. Dit merk aan de vele tunnels en de mooie plaatjes. Je camera draait waarschijnlijk overuren.

Een mooie bezienswaardigheid is de waterval Låtefoss. Ook het plaatsje Odda is de moeite waard. Hier kan je een excursie maken naar de Folgefonna gletsjer.

Wat noordelijker liggen Lofthus en Kinsarvikk, waar je veel campings, hytte (Noorse term voor hut) en vakantiehuizen vindt. Een trip naar de Noorse stad Bergen is een aanrader. De vismarkt is fameus en de ligging tussen de fjorden is ongeëvenaard.

Dag 12 tot en met 16 – Gletsjers, watervallen en fjorden

Dit wordt ook weer volop genieten. We rijden door de Sognefjorden. Het eindpunt is Luster, aan het gelijknamige Lusterfjord. Je komt langs tal van mooie plaatsen. Flam is een mooi moment om te stoppen. Hier kun je de trein pakken naar Myrsdal, een aanrader. In het plaatsje zelf zie je de mooiste cruiseschepen liggen.

In de omgeving van de Sognefjorden is veel te doen. Je kunt de gletsjer Jostedalsbreen bezoeken of raften in het Lusterfjord. De berg Molden is uitermate geschikt voor een mooie wandeling. Of je komt lekker bij op een van de vele campings of in een Noorse hytte.

Dag 16 tot en met 19  – op naar het hoogste punt

In de Tour de France zouden ze dit de koninginnenrit noemen. We rijden langs een van de hoogste bergen van Noorwegen, de Galdhoppigen. Deze berg is bijna 2.500 meter hoog. De route over de bergpas gaat langs imposante toppen, rotspartijen en meren.

Onderweg rijd je door het plaatsje Lom. De staafkerk is erg de moeite waard. Houd je van kamperen? Dan raden we je aan om de camping Jotunheimen Feriensenter te pakken. Dit is een prachtige camping waar zowel kampeerplaatsen als hytters zijn.

Deze camping ligt in de Jotunheimen. Dit natuurgebied is een aaneenschakeling van hoge bergtoppen, meren, rivieren en vlaktes. Een van de meest bekende hikes van Noorwegen, naar Beseggen, is in dit gebied. Je kunt de omgeving natuurlijk ook prima met de camper verkennen.

Dag 19 tot en met 22 – terug naar huis, via Oslo

Het is bijna tijd om naar huis te gaan. Omdat deze rondreis door Noorwegen per camper zo leuk is, hebben we er stiekem een dag aan vastgeplakt. Op de terugreis gaan we naar de hoofdstad van Noorwegen. Oslo is een bruisende stad met een aantal fraaie bezienswaardigheden, zoals het Akershus en het Vigelandsparken.

Vanuit Oslo kun je met de veerboot terug naar Frederikshaven. Je kunt het ook met meerdere tussenstops doen, via Zweden en Denemarken. Het belangrijkste is dat je onderweg geniet. Noorwegen is prachtig en verdient het om rustig van te genieten.

Conclusie: een camper reis Noorwegen is een aanrader

De camper rondreis door Noorwegen die we voor je hebben uitgetekend, situeert zich in het zuidwesten van het land. Tijdens je roadtrip kom je ogen tekort. Noorwegen heeft veel voor je in petto, zoals fjorden, gletsjers en pittoreske dorpjes.

Het is een ideaal land om met de camper te ontdekken. De wegen zijn goed, het is er rustig rijden en het decor is erg fraai. Ook in het noorden van het land kun je een camper rondreis doen. Hier heb je wel meer met het weer te maken. De winters zijn er ijskoud en de wegen liggen vol sneeuw. Toch heeft dit wel wat, zeker als je het noorderlicht mag aanschouwen.