Natuur

Elandencentrum Stor-Elvdal

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Het Noorse Elandencentrum is gelegen te Stor-Elvdal in de provincie Hedmark, een gebied rijk aan bossen en wilde dieren. Ondanks dat de gemeente bekend staat om het grote aantal elanden dat er leeft, zijn ze niet makkelijk in het wild te observeren. Hier biedt het Noorse elandencentrum een uitkomst, waar je levende elanden van dichtbij kunt ervaren, en door middel van rondleidingen en tentoonstellingen alles kunt leren over «de koning van het bos».

Ook is er een ‘kennispad’ waar je onderweg naar de elanden meer kunt leren over de Noorse natuur. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud – waaronder een Virtual Reality spel – en een strand waar je heerlijk kunt zwemmen.

Noorse Elandencentrum
Ada Viljanen, Norsk Elgsenter

Onze Noorse elanden

Het Elandencentrum is thuis voor drie elanden: Ronja, Idun en Mattis. Ronja is in 2006 het wild geboren, maar verloor als kalf haar moeder en werd daarom door mensen mee naar huis genomen, waar ze opgroeide met paarden. In 2013 kwam ze naar het Elandencentrum samen met Idun, ons andere elandenvrouwtje. Idun en Ronja lijken heel veel op elkaar, maar verschillen in karakter. Idun houdt veel van mensen en komt graag dichtbij bezoekers, terwijl Ronja liever van een afstandje wordt bewonderd. In de winter 2016 kreeg het Elandencentrum een nieuwe aanwinst: het elandenkalfje Mattis.

Noorse Elandencentrum
Ada Viljanen, Norsk Elgsenter

Zijn moeder werd aangereden, en omdat hij het alleen niet zou overleven werd besloten hem naar het Elandencentrum te brengen. Mattis is ondertussen opgegroeid tot een ware puber en laat graag zijn gewei zien. Ondanks zijn jonge leeftijd is het niet uitgesloten dat onze kleine elandenkudde deze zomer wordt uitgebreid met pasgeboren kalfjes.

Evenstad

Het Elandencentrum ligt in Evenstad, een kleine plek met een rijke geschiedenis. Hoewel het vroeger een landgoed was, is het al sinds 1912 een bosbouwschool. Tegenwoordig is Evenstad deel van de Inland Hogeschool («Inland Norway University of Applied Sciences»), en wordt er naast bosbouw ook natuurbeheer en ecologie gestudeerd. Hier vind je studenten die houden van bossen, bergen, natuur en dieren. In Evenstad is ook een breed wetenschapsmilieu, en wordt er uiteraard onderzoek gedaan naar elanden, maar ook naar vogels, roofdieren en knaagdieren, zowel als de invloed van de mens op de natuur. Dit is met andere woorden de perfecte plek om alles te weten te komen over de Noorse natuur.

Noorse Elandencentrum
Stor Elvdal kommune

Stor-Elvdal

De gemeente Stor-Elvdal was recent wereldwijd in het nieuws vanwege hun ‘elandenoorlog’ met Canada. Onze gemeente heeft sinds 2015 de grootste eland ter wereld genaamd «Storelgen» («De Grote Eland»), en stootte daarmee ‘Mac the Moose’ in Moosejaw, Canada van de troon. Zij besloten daarop hun eland groter te maken, en daarmee heeft Stor-Elvdal deze strijd verloren. Storelgen staat er desondanks nog net zo statig bij, net als zijn kleine broertje, die te bewonderen (én te beklimmen) is in het Elandencentrum.

Norsk Elgsenter
Norsk Elgsenter

Het Elandencentrum is gemakkelijk te vinden; we liggen recht naast Rv3, de hoofdweg tussen Oslo en Trondheim. Het bezoekersadres is Anne Evenstadvei 80, 2480 Koppang. Voor meer informatie, neem een kijkje op de website.

Comments are closed.