Stedentrip Oslo

Stedentrip Oslo: in deze stad valt veel te beleven

Wil je naar de stad van de tijger, de stad waar klassiek en modern hand in hand gaan en de stad waar je nooit het idee hebt in een hoofdstad te zijn? Je ziet het al, een stedentrip Oslo is iets om naar uit te kijken. In Oslo is veel te beleven en omdat het niet zo’n grote hoofdstad is, kan je ook nog volop ontspannen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden tijdens een citytrip Oslo en wil je alles over deze stad en Noorwegen ontdekken? Dan heb je de juiste pagina gevonden. We vertellen je wat je absoluut moet zien en hoe Oslo je kan verrassen. Oh ja, we leggen ook uit wat tijgers met Oslo te maken hebben.

Citytrip Oslo: een stukje geschiedenis

De geschiedenis van Oslo gaat veel verder terug dan de Noorse sagen. Die laatste houden het erop dat Oslo in 1048 gesticht is. Uit archeologisch onderzoek is echter gebleken dat er al voor die tijd leven was.

Waar de naam precies vandaan komt, is niet duidelijk. Os staat voor onder meer ‘helling’ en ‘riviermonding’. Lo heeft als betekenis ‘haven’ of ‘luwte’. Oslo werd in 1624 grotendeels verwoest door brand. De toenmalige Deens-Noorse koning Christiaan IV liet de stad herbouwen en vernoemde die in al zijn bescheidenheid naar hemzelf: Christiania.

In 1925 werd de naam weer veranderd in Oslo. In de Noorse hoofdstad wonen een kleine 700.000 mensen. Het klimaat is prima voor een stedentrip. In Oslo is het vergelijkbaar met Nederland, alleen net iets kouder. De zomers zijn gemiddeld drie graden koeler, de winters zes graden.

Dit zijn de bezienswaardigheden tijdens een stedentrip in Oslo

Straks duiken we de stad in, maar we beginnen met een bezienswaardigheid die je vlak voor de landing ziet. Of, als je niet met het vliegtuig komt, als je Oslo binnenkomt. Je kunt in het Duitse Kiel aan boord stappen om de volgende ochtend Oslo binnen te varen.

Je wordt wakker met zicht op het Oslofjord. Dit fjord is 107 kilometer lang en voert langs onder meer Oslo. Het is prachtig om te zien en een must tijdens een citytrip Oslo.

Vigeland Park

Het Vigeland Park staat bij iedereen die naar Oslo gaat hoog op het lijstje. Terecht, dit park nodigt uit tot wandelingen en een picknick in de zon. Je treft het helemaal als je van beelden en kunst houdt. In het park heb je gezelschap van honderden beelden. Het meest opvallende beeld is de monoliet van 14 meter hoog, met daarop 121 figuren. Naast het park staat trouwens het museum over Vigeland, waar je alles over de geschiedenis ontdekt. En je komt er ook de tijger tegen, het symbool van de stad Oslo.

Vigeland Park Oslo

Akershus

Het Akershus is een kasteel en een van de belangrijkste iconen van Oslo. Vanaf het Oslofjord zie je het kasteel. Op het fort heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Ook de binnenkant mag er zijn. In Kasteel Akershus beleef je een onvergetelijke dag, zeker als je tot zonsondergang blijft.

Akershus Oslo

De Vikingen

Je kunt niet naar Oslo gaan zonder ‘iets’ met de Vikingen te doen. Het Vikingsskiphuset museum is een absolute aanrader voor iedereen die Oslo bezoekt. Je ziet er een van de twee best bewaarde, originele Vikingschepen. Tot in de kleinste details zie je hoe de schepen gemaakt zijn en je leert alles over de Vikingen die ooit Nederland in hun macht hadden.

Vikingsskiphuset museum in Oslo

Holmenkollen

Holmenkollen is bekend onder skiliefhebbers, maar ook leuk voor mensen die niet van skiën houden. Met de metro ga je naar de beroemde skischans. Je kunt naar het Skimuseum of helemaal naar boven om van een onvergetelijk uitzicht te genieten.

Holmenkollen skischans in Oslo

Diverse musea

Oslo heeft te veel musea om op te noemen en er zijn te veel mooie musea om er slechts één uit te pikken. Ons compromis is dat we er enkele voor je uitlichten. Het Munchmuseum laat werk zien van de wereldberoemde Noorse schilder Edvard Munch. Hij is vooral bekend van zijn schilderij ‘De schreeuw’.

In het Nationaal Museum zie je allerlei stijlen. Dit museum geeft een goed beeld van de artistieke geschiedenis van Oslo. In het Frammuseum beleef je de avonturen van Noorse ontdekkingsreizigers en in het Nors Folkemuseum zie je hoe de Noren vroeger leefden.

Grünerlokka

Houd je van cultuur, toffe winkels en de mooiste street art? Dan moet je zeker even kijken in de hipsterwijk Grünerlokka. Er zijn veel locals, wat altijd een goed teken is. De koffie is goed en je kunt er een prima feestje vieren.

Stedentrip Oslo met kinderen

Wist je dat een stedentrip Oslo ideaal is voor kinderen? Oslo is weliswaar een grote stad, maar het is geen Parijs of New York. Dat is al lekker, maar er is ook gewoon veel te doen voor kinderen. Zo kun je met je kroost een speurtocht door Oslo doen. Dit is de Stolpejakten. Verspreid door de stad staan palen van een meter hoog. Je kunt je online aanmelden, de app downloaden en lekker met je kinderen op speurtocht.

Cultuur snuiven doen jullie in het internationale kinderkunst museum. Hier staat kunst gemaakt door kinderen uit 180 verschillende landen.

TusenFryd is het grootste pretpark van Noorwegen. Er zijn attracties voor alle leeftijden. En als je in de zomer in Oslo bent, gaan je kinderen helemaal los in het waterpark. ’s Winters kunnen ze dan weer hun hart ophalen in SNØ. Deze skihal ligt op maar 15 minuten van Oslo. Je kunt er het hele jaar door skiën, snowboarden en langlaufen.

Eten in Oslo

Er moet natuurlijk ook gegeten worden op je citytrip door Oslo. Nu is eten eigenlijk nooit een straf, maar in de Noorse hoofdstad al helemaal niet. De Noorse keuken is heerlijk, met als specialiteiten onder andere kabeljauw, zalm, rendier en eland. In de hoofdstad is het aanbod heel gevarieerd. Je kunt er zowel goedkoop als chic uit eten.

Het is niet te doen om een selectie uit de vele restaurants te maken. We geven je wel enkele voorzetjes, die je alleen nog maar hoeft in te koppen.

Oslo Street Food

Wij vinden altijd dat als er veel locals komen het een goede plek is om te eten. Oslo Street Food is zo’n plek. Enthousiaste chef-koks maken de hele dag de meest smakelijke gerechten voor je klaar. Je vindt er werkelijk van alles, van Aziatisch tot Noors en alles ertussenin. En de sfeer is er erg goed, met de vele kraampjes en mensen die genieten van het lekkere eten.

Oslo street food kraampje

Kanton Smalhans

Tijdens je stedentrip door Oslo beland je ongetwijfeld meerdere keren op de Ullevålsveien. Smalhans is een heerlijk restaurant. Mensen komen van heinde en verre om te genieten. Dat kan voor een diner zijn, maar net zo goed voor een biertje op vrijdagavond. De menu’s bestaan trouwens uit vijf tot zelfs tien gangen.

Kaffistova

Ben je al een keer naar Oslo geweest? Dan kan het zomaar dat je ons nu inwendig vervloekt omdat we Kaffistova op de lijst hebben gezet. De meningen zijn namelijk verdeeld. Dit restaurant is echter zo beroemd dat het een plekje in onze lijst moet hebben. En het eten is gewoon goed. Traditioneel Noors eten wordt geserveerd door het immer vriendelijke personeel. Je eet er onder meer spareribs, zwaluwen en gehaktballen met rode bosbessen.

Tim Wendelboe

Dit is echt een verplicht nummer, zeker als je van koffie houdt. Tim Wendelboe is de wereldkampioen Barista. The New York Times schreef over hem dat zijn espressobar voelt als een buurtwinkel, maar gerund wordt als een restaurant met een Michelinster. Ga erheen om een kopje koffie te drinken. Je zult er geen spijt van krijgen.

Overnachten in Oslo

Het fijne van een citytrip is dat je maar één accommodatie hoeft te boeken. Tenzij je op meerdere plekken wilt blijven slapen, maar dit is in Oslo echt niet nodig. Zo groot is de stad namelijk niet.

Qua verblijf heb je lekker veel keus. De hotels van de Scandinavische keten Scandic zijn populair. Dit zijn prima hotels met een nog beter ontbijtbuffet. Nu is het wel zo dat hotels aan de dure kant zijn. Hoe dat komt, leggen we zo dadelijk uit. Eerst kijken we naar goedkopere opties.

Slimmeriken weten namelijk dat het voor toeristen prijzig is om in Oslo te overnachten. Daarom is er op het gebied van AirBnB veel mogelijk. Een andere optie is om een hytte te huren. Een hytte is een Noorse hut. Sommige zijn heerlijk primitief, zonder elektriciteit en televisie. Dat is echter meer weggelegd voor het binnenland. Een hytte in of vlakbij Oslo heeft vaak de nodige voorzieningen.

In de omgeving liggen ook diverse campings. Uiteindelijk kost een goede lokatie altijd en overal geld, dat is een keuze die je maakt. Sowieso, waar je ook bent in de wereld, is een verblijf buiten de stad al gauw enkele tientjes per nacht goedkoper. Wat je uiteindelijk kiest is dus persoonlijk.

Stedentrip naar Oslo: wat kost het?

Wil je eerst het goede nieuws of eerst het slechte nieuws? Laten we met het slechte beginnen, dan is dat maar uit de weg. Noorwegen is een van de duurste landen ter wereld. Een glas wijn of bier kost net geen tientje en ook het eten is duurder dan je gewend bent. Daar komt nog bij dat de prijzen in hoofdsteden vaak wat hoger liggen.

Moet je het daarom laten om naar Oslo te gaan? Absoluut niet. Er zijn genoeg mogelijkheden om goedkoop maar goed te eten. Als je elke dag naar een sterrenrestaurant gaat, loopt de teller snel op. Maar dat is in Nederland ook zo. Vraag de locals om tips. Ze weten vaak waar je lekker en voor een fijn bedrag kunt eten.

Voor alcohol betaal je in Noorwegen (en de rest van Scandinavië) veel. Dat komt door de hoge belastingen op alcohol. Wil je toch graag wat drinken? Koop dan een fles wijn in de supermarkt. Dan kun je er op je hotelkamer, in je hytte of op de camping lekker van genieten. En in een restaurant kan er natuurlijk wel een wijntje van af. Je bent immers op vakantie!

Wat is de beste tijd voor een citytrip naar Oslo?

Een citytrip is minder aan het weer gebonden dan een andere vakantie of een rondreis. Toch is het niet fijn als je van tevoren al weet dat je volledig weg gaat regenen of de deur niet uit kan omdat er drie meter sneeuw is gevallen.

De beste reistijd voor een stedentrip naar Oslo is mei tot en met augustus. Dan heb je de grootste kans op lekker weer, zonder dat je het risico loopt op temperaturen die in Zuid-Spanje thuis horen. Oslo ligt in het zuiden van Noorwegen, waar de zomers mild zijn. Het kan wel regenachtig zijn.

Natuurlijk kun je ook ’s winters naar Oslo, maar dit is minder ideaal als je excursies buiten de stad wilt doen. In de winter kan het erg koud worden en buiten de stad ben je snel in de bergen. Die zijn redelijk onbegaanbaar als er een flink pak sneeuw is gevallen.

Wil je een stedentrip Oslo combineren met een wintersportvakantie? Dan is de winter uiteraard ideaal. In de directe omgeving van Oslo kun je prima skiën.

Handige weetjes over Noorwegen

Je kunt bijna je koffer gaan pakken voor je stedentrip naar Oslo. Voordat je het vliegtuig pakt, geven we je nog wat handige weetjes mee.

Om te beginnen de munteenheid. In Noorwegen betaal je niet met euro’s, maar met de Noorse kroon. 1 Noorse kroon is net geen 10 eurocent waard. In Oslo kun je vaak ook gewoon met euro’s betalen. Alleen ben je dan wel wat meer kwijt.

Multicultureel

Oslo is een perfect voorbeeld van een multiculturele samenleving. De stad staat bekend als plek waarin verschillende culturen harmonieus met elkaar samenleven. Zoals het hoort dus. Die zie je ook terug in het gastronomische aanbod. Elke wereldkeuken komt voorbij.

Auto’s

Van auto’s houden ze niet in Oslo. Natuurlijk, ze zijn nodig, maar auto’s worden geweerd uit het centrum. De Noren hebben vele kilometers fietspad aangelegd. Als Nederlander voel je je dus als een vis in het water op je gehuurde fiets.

Rotterdam

Oslo heeft verschillende partnersteden. Een van die steden is Rotterdam. En over steden gesproken. In de Verenigde Staten zijn twee steden genaamd Oslo. Ze zijn gesticht door Noren en worden nog steeds voornamelijk bewoond door nazaten van de stichters.