Stenen zoeken in Noorwegen

stenen zoeken in Noorwegen

Noorwegen is een fantastisch land voor het zoeken van stenen. Steen- en mineralenverzamelaars kunnen hun hart ophalen.

Direct een fly-drive naar Noorwegen? Bekijk de beschikbare fly-drives en boek een trip naar Noorwegen

  • In de plaats Lom, provincie Oppland, is er een stenencentrum waar stenen verkocht en bewerkt worden. Ook in de omgeving kun je op zoek naar bijzondere steen.
  • Runde is een eiland in Herøy gemeente, provincie Møre og Romsdal in Noorwegen. Runde is beroemd om zijn enorme hoeveelheid vogels. Er wordt gezegd dat er ongeveer 500,000 tot 700.000 zeevogels wonen op het eiland, de meesten van hen zijn te vinden in de kliffen. Het eiland heeft een bevolking van ca. 90 personen en het is verbonden met het vasteland met een brug. Runde Miljøsenter (Runde Environmental Centre) is een research station. Runde ligt aan de west-kust van Noorwegen, vlakbij steden als Fosnavåg / Leinstrand, Ulsteinvik, Volda, Ørsta en Ålesund. Deze regio van Noorwegen staat bekend om zijn lange en steile fjorden. Op Runde, maar meer nog op het nabij gelegen eiland Hareidlandet is het mineraal eklogiet te vinden.
  • Otta, vind je de Husflidstugga, waarin zich een expositie van de mijn- en steenindustrie van het Sel-district bevindt. Hier vind je de vele mineralen van deze omgeving.Ook is er veel informatie over de verschillende vindplaatsen te vinden.
  • Evje mineralsti (provincie Augst Agder) in de gemeente Evje og Hornes (boven Kristiansamd) biedt (tegen betaling) toegang tot een viertal mijnen. In de winkel kun je diverse steensoorten kopen. Maar je mag dus als je toegang hebt betaald de vindplaatsen bezoeken. naast de winkel vind je een groeve waar veel steen ligt. Maar je kunt er ook een leuke wandeling (klimmen) maken en de landsverk groeves (1 t/m 4) bezoeken. Gereedschap meenemen! Je vind er o.a. Fluoriet, Pyriet en Amazonieten.
  • Als je van deze groeve terugrijdt naar Evje, dan kun je op de rv de borden museum volgen. Rechtsaf als je het winkelcentrum van Evja passeert. In het ‘Evje og Hornnes’-museum, Fennefoss, vind je een grote collectie mineralen en stenen. Het museum wordt beheerd door een Nederlandse stenenkenner.
  • In Oddestemmen, vlakbij Evje gelegen, is de stenenslijperij van Jarl Verhagen, Nederlander van geboorte. In de buurt is ook een mineralencamping te vinden.
  • Ook vind je in Oddestemmen het Fennefoss museum. Een klein gemeentelijk museum, in eerste instantie als folkloristisch museum bedoelt, maar later uitgegroeid tot een zeer fraaie collectie met vooral mineralen uit het Evje en Iveland gebied.
  • Iveland gemeentelijk museum • Dit gratis toegankelijke museum (werkdagen 8-15.30) herbergt één van de voorname Evje-Iveland collecties en een absoluut aan te bevelen voor zowel de kenner als steen-geïnteresseerde nieuwkomer.
  • In Hornes, even ten zuiden van Evje, is vind je het Setesdal Mineral Park. Een uniek aangelegd museum, met een zeer imposante collectie tentoongesteld in vitrines die in de wanden van mijngangen zijn uitgehouwd. Een absoluut unieke ondergrondse belevenis.
  • Vanuit de plaats Trysil in Hedmark zijn er veel mogelijkheden voor korte en langere wandeltochten. Eentje daarvan is het pad naar Jaspis Bruddet.
    Dit is een 7000 jaar oude steengroeve (niet vergelijken met een tegenwoordige groeve). Hier werden door jagers brokken Jaspis steen verwerkt tot gereedschap. De overwegend rode steen is in grote brokken aanwezig.

Vanuit Trysil gaat u langs het fraaie witte kerkje in de richting van Fendalen. Deze route met een lengte van circa 35 km, van asfalt overgaand in een ‘grusvei’ , een grindweg, voert u naar zo’n 700 meter hoogte. Als u aankomt bij de geitekaasboerderij Brynost dan bent u een paar honderd meter verwijderd van de zijweg naar het Jaspis pad.  Vanaf dit punt is de weg een ‘bomveg’, een tolweg dus. De kosten bedragen 40 kroner, voor wie de route helmaal door wil rijden is dit zeker de moeite waard.
Als u het aanwijsbord met de P naar Jaspis ziet staan dan rijdt u het weggetje in. Na circa 1km komt u op de parkeerplaats uit. Op het informatiebord leest u meer over het Jaspis Bruddet en hier zijn ook informatiefoldertjes aanwezig die tijdens de wandeling informatie geven.

Let op! Trek goed en waterdicht schoeisel aan als u deze tocht maakt of u moet af en toe natte voeten niet erg vinden. Deze route gaat dwars door een drassig gebied en passeert ook een paar vennetjes waar u over planken loopt naar de andere kant. Eind juli / begin augustus moet u rekening houden met wat muggen. Houdt u van botanica, rust en een schitterende omgeving dan is deze circa 2 km (heen) lange wandeling de moeite waard.

Terug op de parkeerplaats kunt u de bomveg verder volgen. Dit voert u door een zeer mooi gebied bovenop de berg. Met vele vergezichten, prachtige meren, watervallen en natuur. U bevindt zich in het eerste deel op de Seatra waar u mogelijk ook de geiten tegenkomt die de melk geven voor de lekkere Brunost (geitenkaas) van Bryn Ost. De weg eindigt op de RV26 in het midden tussen Trysil en Engerdal.