Informatie

Prachtig hotel te koop in Noorwegen nabij Trysil

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Al langere tijd trok het buitenland ons, niet alleen tijdens vakanties, maar ook omdat het buitenland zo oneindig veel nieuwe mogelijkheden leek te bieden. Omdat Nederland steeds voller werd en we toe waren aan een nieuwe uitdaging startten we een paar jaar na de start van het nieuwe millennium met actief zoeken naar mogelijkheden, waarbij we die met name in Scandinavië zochten. Die cultuur leek ons namelijk het beste aan te sluiten bij de Nederlandse, zodat het verschil niet te groot zou zijn. En de Scandinavische landen zijn mooi, met veelal min of meer ongerepte, mooie natuur met nog echte frisse lucht een vaak kun je het water direct uit de bergbeekjes nog gewoon drinken.kjolen hotel trysil

Kjølen Hotell, gelegen in het skigebied Trysilfjellet

Na slechts enkele jaren, in het voorjaar van 2005, stuitten we op een leegstaand hotel restaurant, het Kjølen Hotell in Østby in Noorwegen, in het grootste skigebied genaamd Trysilfjellet. Het hotel zelf ligt op 18 kilometer van de pistes en tevens direct aan tientallen kilometers langlaufloipes. Daarnaast liggen er ook vele pistes op gelijke reisafstand net over de grens in Zweden. Na de eerste bezichtiging (mei 2005) trok het ‘project’, zoals wij het noemden, ons al vanaf het begin af aan en zijn we de mogelijkheden tot financiering gaan bekijken. We hebben een gesprek met de plaatselijke bank gehad, een offerte gekregen, nog een laatste bezichtiging gedaan en de eindbeslissing genomen.

Prachtig gelegen hotel nabij de Zweedse grens

Juli 2005 vertrokken we voorgoed naar Noorwegen omdat inmiddels de aankoop beklonken was. Is dat snel? Ja en nee. We hebben de zaak snel en goed voorbereid en alle scenario’s uitgewerkt. Bedrijfsplan opgesteld, financiering snel rond gekregen. Als je te lang nadenkt ga je de zaak ‘stuk’ denken. Dat is ook de reden waarom 90% van de mensen die willen emigreren er nooit toe zullen komen. Dat wilden wij niet en hebben daarom direct de knoop doorgehakt. Niet maandenlang nadenken.kjolen hotel trysil

Gestart in oktober 2005 met de verbouwing

Na de nodige aanpassingen aan het gebouw en het vervullen van de nodige formaliteiten konden we in oktober 2005 starten. Die formaliteiten waren het behalen van een schenk- en serveervergunning. Daarvoor moet je een examen doen in het Noors, wat eigenlijk verbazingwekkend makkelijk ging, in acht genomen dat er nauwelijks kennis was van de Noorse taal op dat moment. We zijn toen direct voor een volledige drankvergunning gegaan. Overigens is het zo in Noorwegen dat in het geval de oude eigenaar daartoe bereid is, je een aantal maanden mag draaien op de vergunning van de oude eigenaar om je in de gelegenheid te stellen de zaak draaiend over te nemen en tussentijds de benodigde papieren te halen.

kjolen hotel trysil

Inschrijven bij de Noorse Kamper van Koophandel

Daarnaast moet je je natuurlijk inschrijven bij de Noorse Kamer van Koophandel, waarbij je van tevoren na moet denken of je als een eenmanszaak/vennootschap-onder-firma (natuurlijk persoon) of als een besloten vennootschap (rechtspersoon) geregistreerd wilt worden. En natuurlijk dien je in het bezit te komen van een btw-nummer. Een goede boekhouder/accountant is als natuurlijk persoon niet verplicht, maar wel aan te raden als je (nog) geen ervaring het met het Noorse systeem.

kjolen hotel trysil

Een restaurant dat regionaal goed bekend staat

Wij zijn langzaam gestart en hebben de zaak jaar na jaar opgebouwd. Het project is gegroeid. Langzaam ontstond een groeiende klantenkring met uiteindelijk een respectabel aantal vast terugkerende gasten, een restaurant dat regionaal goed bekend staat en elk jaar investeren we een groot deel van de opbrengsten in het bedrijf door het steeds verder te verbeteren. Wij hebben zowel in het gebouw zelf als in comfort en kwaliteit geïnvesteerd en doen dat overigens tot op de dag van vandaag.

kjolen hotel trysil

Ondernemen in Noorwegen

Ondernemen vergt best veel inzet en energie in Noorwegen en je moet aan allerlei regels voldoen. Zo kun je elk jaar brandinspectie verwachten en ook een bezoek van de Noorse Keuringsdienst van Waren. Ook wordt regelmatig gecontroleerd in het kader van de alcoholwetgeving, waarbij men visueel ook controleert of er geen dronken gasten aanwezig zijn. Alles moet op orde zijn, brandveiligheid, blusmiddelen, voedselhygiëne, vastleggingssystematiek, het gasten-welbevinden, et cetera. Niets bijzonder moeilijks, maar het moet wel in orde zijn.

kjolen hotel trysil

Huisgemaakte Noorse gerechten, sauzen & bijgerechten

Ondertussen is het project uitgegroeid tot een bedrijf, een bedrijf zoals wij het willen hebben. Wij drijven het vanaf de aanvang in familieverband, al hebben we de laatste jaren wel de hulp ingeroepen van een professioneel schoonmaakbedrijf omdat het op gezette tijden te druk is. Wij doen alles zelf; huisgemaakte gerechten, sauzen, bijgerechten, maar ook de was op professionele wijze, de boekhouding, reserveringen en de marketing. We hebben de groei min of meer getemporiseerd, omdat we ook een balans willen bewaren tussen privé en werk.

kjolen hotel trysil

Stijging verwacht in het aantal toeristen in Trysil komende jaren

We kunnen er op deze manier van leven. En nu staan we aan de voorhand van een nieuwe fase omdat er vele ontwikkelingen zijn in de regio. De gemeente Trysil heeft fors geïnvesteerd in allerlei voorzieningen, waardoor ook het zomertoerisme fors aan het aantrekken is. Trysil en Sälen (Zweden) bouwen momenteel samen aan een regionaal vliegveld dat in de herfst van 2019 haar deuren zal openen. Het ligt op 20 minuten afstand van ons hotel en dat zal ongetwijfeld een sterk aantrekkend effect hebben. Dat zal invloed hebben op het aantal hotel- en restaurantgasten in zowel zomer als winter.

kjolen hotel trysil

Word jij de nieuwe eigenaar van dit prachtige Noorse hotel?

Na 13 jaren dit bedrijf te hebben opgebouwd, hebben wij besloten om het stokje over de dragen aan anderen. Een familie met emigratieplannen, een horecaondernemer die zijn geluk ergens anders wil beproeven, een samenwerkingsverband van horeca-mensen die er hun ‘project’ van willen maken, vul maar in. Het bedrijf zal verder groeien en wij willen echter een andere stap zetten. Wij hebben het hotel-restaurant dus te koop gezet. De tijd is rijp en het is nu wachten op een geschikte koper!

Mocht u interesse hebben dan kunt u zich wenden tot Hevesta Horecabemiddelings- en Adviesbureau te Amsterdam. Meer informatie vindt u op http://www.hevesta.nl/

Comments are closed.